W kwietniu i maju 2017r. braliśmy udział w projekcie „Odmień dietę przez przypadki Wspomóż leczenie odpowiednia dietą.”
Organizatorem projektu była Poradnia Dobry Dietetyk w Wodzisławiu Śląskim.
W ramach projektu został przeprowadzony cykl wykładów przez dyplomowanych dietetyków o tematyce:
- Właściwe żywienie w cukrzycy typu II – jak przy pomocy właściwego żywienia zapobiec powikłaniom – 21.04.2017 (piątek) godz. – 17:00
- Dieta dla serca – odpowiednie żywienie w chorobach układu krążenia i hipercholesterolemii- 25.04.2017 (wtorek) godz-17:00
- Reumatoidalne zapalenie stawów – czy składniki odżywcze mogą złagodzić stan zapalny? – 28.04.2017 (piątek) godz.- 17:00
- Co zmienia się po 60 roku życia, czyli żywienie dostosowane do wieku – 12.05.2017 (piątek) godz.- 17:00
- Suplementy -czy są niezbędne? Jak je stosować? – 16.05.2017 (wtorek)
Podsumowanie
Osoby biorące udział w projekcie mogły skorzystać również z indywidualnej, bezpłatnej konsultacji dietetycznej.
Wykłady cieszyły się wielką popularnością o czym świadczyła wysoka frekwencja
Po ostatnim wykładzie uczestnicy projektu zostali poczęstowani pysznym dietetycznym ciastem przez panie koordynatorki Paulinę Hetwer i Lidię Storczewską.
Nazwa projektu: „Odmień dietę przez przypadki. Wspomóż leczenie odpowiednia dietą.” Organizatorem projektu była Poradnia Dobry Dietetyk w Wodzisławiu Śląskim
Celem głównym była profilaktyka drugorzędowa i profilaktyka trzeciorzędowa. Projekt dedykowany był osobom obciążonym dużym ryzykiem wystąpienia choroby oraz cierpiącym na schorzenia: kardiologiczne reumatoidalne zapalenie stawów cukrzycę i inne związane z wiekiem.
W ramach projektu został przeprowadzony cykl wykładów przez dyplomowanych dietetyków o tematyce:
- Właściwe żywienie w cukrzycy typu II – jak przy pomocy właściwego żywienia zapobiec powikłaniom – 21.04.2017 (piątek) godz- 17:00
- Dieta dla serca – odpowiednie żywienie w chorobach układu krążenia i hipercholesterolemii- 25.04.2017 (wtorek) godz-17:00
- Reumatoidalne zapalenie stawów – czy składniki odżywcze mogą złagodzić stan zapalny? – 28.04.2017 (piątek) godz- 17:00
- Co zmienia się po 60 roku życia, czyli żywienie dostosowane do wieku – 12.05.2017 (piątek) godz- 17:00
- Suplementy -czy są niezbędne?Jak je stosować? – 16.05.2017 (wtorek) godz-17:00
Osoby biorące udział w projekcie mogły skorzystać również z indywidualnej, bezpłatnej konsultacji dietetycznej,w ramach której wykonane zostały pomiary składu ciała, przeprowadzony został wywiad żywieniowy oraz wydane wskazówki dotyczące proponowanych zmian w obecnym sposobie żywienia wraz z materiałami informacyjnymi dotyczącymi odpowiedniej diety w danym schorzeniu.
Koordynatorzy projektu: Paulina Hetwer, Lidia Storczewska